Kuchnia

dietetycznie

Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej.

500 g kalafiora
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka bulionu lub mleka
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
po 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i białego pieprzu
ORAZ
bułka tarta
masło klarowane lub olej kokosowy

Kalafiora podzielić na kilka różyczek, wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić, wyłożyć na talerz i rozgnieść widelcem.
Kaszę jaglaną wsypać do rondelka, wypłukać pod bieżącą bardzo ciepłą wodą, kilkakrotnie ją zmieniając. Odcedzić, wlać bulion lub mleko (z bulionem kotlety będą bardziej wyraziste w smaku), przykryć pokrywką i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15 - 20 minut (kasza powinna wchłonąć cały płyn).
Kaszę włożyć do dużej miski, dodać rozgniecionego kalafiora, jajko, natkę, bułkę tartą, sól i pieprz oraz mieloną gałkę muszkatołową i biały pieprz. Dokładnie wymieszać, następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi uformować 6 kotletów. Po uformowaniu kotletów obtoczyć je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, gdy tłuszcz będzie gorący, włożyć 3 lub 4 kotlety, zmniejszyć ogień do umiarkowanego i smażyć przez ok. 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Wyjmować na ręczniki papierowe. Usmażyć pozostałe kotlety na nowym tłuszczu.
PROPOZYCJA PODANIA

ryż / BUŁECZKI HAMBURGEROWE
MIZERIA / TZATZIKI / sałatka z pomidorów i cebuli
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation