Kuchnia

zupy wege

ZUPA Z KAPUSTY I POMIDORÓW Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ - Kuchnia Joanny

SKŁADNIKI
¼ główki niewielkiej białej kapusty
2 marchewki
¼ korzenia selera lub 1-2 gałązki selera naciowego
1 czerwona papryka
3-4 ziemniaki
1 puszka pomidorów lub 250 ml sosu pomidorowego
1 do 1,5 litra wody
1 łyżka ajwaru (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku

PRZYPRAWY: 1 łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, ¼ łyżeczki tymianku, ½ do 1 łyżeczki wędzonej papryki

WYKONANIE
Kapustę kroimy w cieniutkie paski. Obieramy włoszczyznę i kroimy na kawałki. Wlewamy wodę do garnka, wrzucamy włoszczyznę (bez ziemniaków i papryki!), dodajemy pokrojony czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy i czekamy, aż kapusta zacznie mięknąć. Gdy będzie na w pól miękka dodajemy ziemniaki i czerwoną surową paprykę. Doprawiamy solą, tymiankiem i czarnym pieprzem. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy sos pomidorowy (lub pomidory w puszce), łyżkę ajwaru (niekoniecznie). Stopniowo dodajemy wędzoną paprykę i próbujemy. Ja lubię, kiedy tej przyprawy jest dużo, wiem jednak, że jest na tyle intensywna w smaku, że lepiej stopniować doznania. Chwilę jeszcze gotujemy.
Gotowe! Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation