Inne

przetwory na zimę

Kiszone buraki | Kwestia Smaku


Składniki
4 porcje

1 kg czerwonych buraków
3 ząbki czosnku
1 listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
3 szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej i ostudzonej
1 łyżka soli

Dodaj notatkę
Przygotowanie

Buraki umyć i cieniutko obrać (najlepiej w rękawiczkach gumowych). Można też ich nie obierać, tylko dokładnie wyszorować, odciąć stwardniałe końce.
Buraki pokroić na kawałki i włożyć do dużego słoika lub dwóch mniejszych, docisnąć. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz.
Zalać wodą wymieszaną z solą, całkowicie przykrywając buraczki. Potrząsnąć delikatnie słoikiem aby pozbyć się pęcherzy powietrza, jeszcze raz docisnąć buraczki.
Słoik zamknąć i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej do czasu aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
Słoik odstawić do chłodnego pomieszczenia np. piwnicy lub do lodówki - optymalna temperatura do kiszenia to około 10 stopni C, nie mniej niż 0 stopni C.
Po kilku dniach (do 2 - 3 tygodni) można już wykorzystać buraczki - otworzyć słoik, zebrać pianę i wykorzystać ukiszone buraczki wraz z sokiem do barszczyku lub wypić sok a buraczki wykorzystać do surówki. Niewykorzystany sok można zlać do butelek i przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation