Inne

przetwory na zimę

Zakwas buraczany z chlebem

Zdrowotne właściwości buraków nie budzą u nikogo wątpliwości. Ten środek oczyszcza krew, ułatwia pracę wątrobie, normalizuje pracę jelit oraz zwiększa ilość hemoglobiny. Świeży zakwas buraczany jest wyjątkowy w smaku. Częste spożywanie zakwasu poprawia funkcjonowanie całego organizmu.

Do przygotowania zakwasu potrzebować będziesz:
- 1 kg buraków,
- 2 litry wody,
- 4 łyżki cukru oraz skórkę chleba żytniego.

Buraki umyj, oczyść i pokrój na małe kawałeczki. Skrojone buraki włóż do dużego szklanego słoja. Zalewamy buraki przegotowaną i ostudzoną wodą. Dodajemy cukier i skórkę chleba. Słój zakrywamy gazą i pozostawiamy na 5-7 dni. Skórkę chleba po dwóch dniach usuń wraz z pianą, która pojawi się na powierzchni. Zakwas przecedź i przelej do słoików. Przechowuj w lodówce lub chłodnym miejscu.

Zakwas buraczany zawiera cenne minerały i witaminy takie jak: witamina C i witaminy z grupy B. Zaleca się pić zakwas 2-3 razy dziennie po posiłkach. Można również przeprowadzić kurację oczyszczającą i przez 2-3 tygodnie pić po jednej szklance zakwasu.

tipy.interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation