Kuchnia

PRZETWORY

Keczup z cukinii

3 kg cukinii
1 kg cebuli
1 jabłko
1 papryczka chili
4 cm świeżego imbiru
3 goździki
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
olej roślinny do smażenia
750 g przecieru pomidorowego
1/4 szkl octu jabłkowego
1/3 - 1/2 szkl cukru
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki lubczyku
1/4 łyżeczki oregano
1/4 łyżeczki bazylii
sól i czarny pieprz

Cukinię wyszorować, zetrzeć na tarce lub zblendować w blenderze. Przełożyć do miski, posypać 1 łyżką soli i zostawić na godz.Cebulę pokroić w pióra, jabłko obrać i pokroić w kostkę, chili i imbir pokroić na plasterki. Rozgrzać olej, dodać cebulę, jabłka, chili, imbir, ziele angielskie, goździki i liść laurowy. Smażyć na niedużym ogniu przez 5 min, wyjąć ziele, goździki oraz liście i wyrzucić. Do pozostałej w garnku cebuli dodać cukinię, wymieszać i dusić przez 20 min, aż zmieni się w miękką, rozgotowaną masę. Dodać przecier, ocet, cukier i przyprawy. Dusić keczup przez 60 min. Doprawić solą i pieprzem. Zblendować.
Gorący keczup przelać do czystych, wyparzonych, suchych słoików. Napełnione słoiki obracać do góry dnem i odstawiać na blat, kiedy wszystkie będą napełnione zacząć pasteryzację. Słoiki ułożyć na blasze do pieczenia zakrętkami do góry, wsunąć do zimnego piekarnika i rozgrzać piekarnik do 120 st i piec 25 min, pozwoliź słoikom stygnąć w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation