Kuchnia

PRZETWORY

dżem morelowy

„Idealny do przekładania tortów i mazurków. Co roku robię kilka słoiczków i nigdy nic nie zostaje. Ma piękny kolor i intensywny świeży aromat. W dużej mierze to zasługa krótkiej obróbki termicznej, która jest możliwa dzięki zastosowaniu cukru żelującego.”

Składniki:
8 słoiczków po 200ml każdy

1,5 kg moreli
1kg cukru żelującego
sok z 1 cytryny

Morele myjemy i wkładamy na 2-3 minuty do wrzątku. Wyjmujemy, studzimy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pól i usuwamy pestki. Powinniśmy otrzymać ok. 1kg surowca. Przekładamy go do rondla i miksujemy. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier żelujący. Zostawiamy na 4 godziny. Następnie stawiamy rondel na gazie i podgrzewamy najpierw na małym ogniu, a gdy część cukru się rozpuści podkręcamy gaz. Gotujemy 4-8 minut. Dżem jest gotowy gdy kropla wylana na zimny spodeczek od razu zastyga. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Przykrywamy kocykiem i zostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnej piwnicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation