Kuchnia

kulinaria

penne z sosem serowo-brokułowym

składniki:
makaron penne
pierś z kurczaka
pół szkl śmietany 18%
3/4 szkl mleka
łyżka mąki
plaster masła
1 serek topiony
pół szklanki startej Goudy
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa


Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Brokuła gotujemy ok 2 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso; smażymy.
Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy sery. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając aż uzyskamy kremową konsystencję. Ja dolałam więcej mleka bo sos był gęsty. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka i brokuła. Na koniec wrzucamy makaron, mieszamy i rozkładamy na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation