Kuchnia

Jabłkowe delicje plus

Tarta jablkowo-orzechowa

Składniki

maka, 1,5 szklanki
maslo, pol kostki (125g)
cukier, 2 lyzki
sol, szczypta
ZIMNA WODA, 3 lyzki
jablka, 5 duzych
posiekane orzechy laskowe, 2/3 szklanki
cynamon, pol lyzeczki
dzem morelowy, 2 lyzki

Przygotowanie

Z maki, masla, cukru, soli i wody zagniesc ciasto. Owinac je folia i wlozyc do lodowki na minimum godzine czasu.
Jablka umyc, obrac, przekroic i wyciac gniazda nasienne. Pokroic na cwiartki, posypac cynamonem i ewentualnie cukrem (w zaleznosci od tego jak kwasnie sa jablka).
Po uplywie godziny wylepic ciastem forme do tart. Posypac ciasto posiekanymi orzechami laskowymi i ulozyc jablka.
Wstawic tarte do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni na 40 minut.
W miedzyczasie wymieszac 2 lyzki dzemu morelowego z odrobina goracej wody tak aby powstal gesty syrop.
Po uplywie 20 minut pieczenia polac jablka syropem morelowym i dalej zapiekac.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation