Kuchnia

GRUECZKI PYCHOTY

Krokiety ziemniaczane

Składniki:
Ciasto:
1 kg ugotowanych ziemniaków
150 g mąki
1 jajko
1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
pieprz
sól
Farsz:
250 g mięsa mielonego
150 g pieczarek
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
pieprz
sól
Dodatkowo:
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ciasto:
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Wszystko razem mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Farsz:
Cebulę obierami i drobno siekamy. Pieczarki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulkę i podsmażamy do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy paprykę, mieszamy i smażymy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Przygotowanie krokietów:
W zwilżone dłonie nabieramy masę ziemniaczaną i formujemy płaski placek. Na środek masy nakładamy farsz, sklejamy brzegi i formujemy podłużne krokiety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Do krokietów świetnie pasuje surówka coleslaw.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation