Kuchnia

pieczeń

Ciasto seropianka
Składniki:
1l gęstego jogurtu ( ja dałam 600ml jogurtu i 400ml kwaśnej śmietany)
2 budynie śmietankowe
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego (można dodać 1 opakowanie kupnego)
0.4 szklanki oleju
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
opakowanie okrągłych biszkoptów (200g)
beza
6-7 białek
0.75 szklanki cukru
Żółtka utrzeć z 0.5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Dodać budynie i olej, cały czas miksując.
Na mniejszych obrotach, partiami dodawać jogurt.
Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Białka ubić na sztywno.
Dodać pozostałą część cukru, miksować jeszcze przez chwilę.
Ubitą pianę z białek dodać do masy jogurtowej.
Całość delikatnie wymieszać.
Zetrzeć skórkę z cytryny na małych oczkach tarki i dodać do masy wraz z sokiem z wyciśniętym z cytryny.
Na spód blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć biszkopty.
Wylać na nie gotową masę jogurtową.
Ciasto piec w temp 160 -170 C około 45 minut.
W między czasie ubić białka z cukrem na bezę.
Po 45 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika.
Rozsmarować na nim wcześniej ubitą bezę.
Ciasto ponownie włożyć do piekarnika na dokąłdnie 15 minut (trzeba pilnować czasu, ponieważ dłuższe przetrzymanie spowoduje, że nie powstanie nam rosa).
Gotowe ciasto wystudzić
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation