Kuchnia

soup

zupa kalafiorowa

składniki ( na ok. 2 l zupy) :
– 2 udka kurczaka lub tzw. porcja rosołowa czyli korpus (pozbawiony kupra)
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– pół selera
– pół pora
– pół cebuli opalonej do czarności nad płomieniem gazu lub na suchej patelni
– 2 kuli angielskiego ziela, dwa listki laurowe
– pół dużego kalafiora
– 4-6 ziemniaków
– 3 łyżki śmietany
– pół łyżeczki mąki
– siekana natka pietruszki lub koperku
– łyżeczka masła

WYKONANIE:
Warzywa (oprócz ziemniaków i kalafiora) oraz mięso zalać zimną wodą, osolić i gotować aż będą całkowicie miękkie. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora podzielonego na nieduże różyczki. Kiedy i one będą miękkie, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, wymieszać, nie dopuszczać już do zagotowania. Dodać masło i posiekaną zieleninę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation