Biżuteria

biżuteria

Gołąbki

– duża główka kapusty
– 60 dkg mięsa mielonego wieprzowego, drobiowego lub mieszanego
– 3/4 szklanki zwykłego ryżu
– cebula
– łyżeczka masła
– 1jajko
– 2- 3 listki laurowe
– 2, 3 kulki ziela angielskiego
– łyżeczka suszonego lub świeżego, posiekanego lubczyku
– łyżeczka majeranku
– sól, pieprz
– kilka świeżych pomidorów lub duża puszka pomidorów bez skóry, ew. domowy przecier – łyżka pasty pomidorowej
– szczypta cukru

WYKONANIE
Główkę kapusty obrać z wierzchnich, odstających i uszkodzonych liści. Nie wyrzucać ich. Cebulę drobno pokroić i krótko przesmażyć na maśle, dodać do mięsa. Wszystko wymieszać z jajkiem, ryżem i przyprawami (bez liści laurowych i ziela). Nakładać łyżkę mięsa na liść przy najgrubszej części nerwu, zagiąć boki liścia do środka i zwinąć całość w rulon. Gołąbki piekę w żaroodpornym naczyniu w piekarniku lub gotuję na ogniu, w dużym rondlu. Na spód garnka należy wyłożyć zachowane wcześniej, umyte liście. Dodatkowo, by zabezpieczyć garnek przed przypalaniem, można położyć na jego dno nakrętki od słoików, sprawdziłam, to działa:). Warstwami ułożyć ciasno gołąbki. Wszystko zalać osoloną wodą lub bulionem do 3/4 wysokości naczynia, dodać liście i ziele, przykryć wszystko liśćmi. Piec w piekarniku ustawionym na 200 st lub ok. godziny (półtorej, gdy kapusta nie jest już młoda). Czas gotowania w garnku (po zagotowaniu – na najmniejszym ogniu pod przykryciem) – taki sam.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podsmażyć na łyżeczce masła, zmiksować. Jeśli są ze słoika lub z puszki -również zmiksować, dodać szczyptę cukru, osolić. Dołożyć łyżkę pasty pomidorowej jeśli są mało kwaśne. Jeśli ktoś lubi gęsty, bardziej zawiesisty sos, może do miksowania dodać ugotowane liście.To lżejsza wersja. Można też tradycyjnie – w rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładko by nie było grudek i dopiero dodać pomidory z odrobiną cukru, a nawet łyżkę śmietany (niekoniecznie), połączyć sos z wywarem z gołąbków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation