Kuchnia

Kluski, chleby, knedle i inne

Knedle z truskawkami

– 30 dkg ugotowanych ziemniaków
– 20 dkg białego sera
– 50 g kaszy manny
– 100 g mąki pszennej
– 2 jajka
– szczypta soli
– truskawki
– cukier
– śmietanka lub masło ze zrumienioną na nim bułką do polania

WYKONANIE
Ser rozgnieść w misce widelcem, dodać ziemniaki przeciśnięte przez praskę lub dobrze utłuczone. Dosypać mąkę, kaszę mannę, jajka i sól, zagnieść krótko ciasto. Jeśli będzie bardzo kleiste, dosypać trochę mąki, ale nie za dużo. Odrywać kawałki wielkości małej mandarynki i na podsypanym mąką blacie formować placuszki. Na każdym położyć obtoczoną w cukrze truskawkę, dobrze zlepić. Układać na posypanej mąką desce. W dużym rondlu zagotować wodę z łyżką soli. Na wrzątek wrzucać kluski i gotować 3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek i polać lekko ubitą śmietaną z niewielką ilością cukru lub zrumienioną na maśle tartą bułką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation