Kuchnia

gotowanie-wędliny

Szynka w chlebie
Składniki:
- 1 i ½ kg szynki (w całości i bez kości)
- 3 łyżki soli, ziarna pieprzu, cząber, liść laurowy, ziarna gorczycy i ziela angielskiego,
- czosnek
- 4 jajka
- 2 i 0,3 szkl. mąki
- 1 szklanka otrębów
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania

Szynkę trzeba marynować ok. trzech dni. Aby zrobić marynatę należy wodę zagotować z solą, pieprzem, cząbrem, liściem laurowym, gorczycą i zielem angielskim. Marynatą zalać szynkę i odstawić do lodówki najlepiej na trzy dni.
Następnie szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć przyprawami i naszpikować czosnkiem.
Z 4 jajek, mąki, otrębów, soli i pieprzu zarobić ciasto (jak na pierogi). Rozwałkować je, ułożyć szynkę na środku i zlepić. Ułożyć na blasze, tak by łączenie ciasta było na dole. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Włożyć do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. dwóch godzin.
Po wyciągnięciu z piekarnika pieczeń powinna ok. 10 minut „odpocząć” zanim zaczniemy ją kroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation