Kuchnia

wypieki

Kruche ciasteczka

Składniki:

0,5 kg mąki

1 szklanka cukru

2 jajka

250 g miękkiego masła

Dodatkowo: 2 łyżki kakao, 1 łyżka mleka





*** Z podanych składników (oprócz kakao i mleka) zagniatamy ciasto ***

*** Następnie odcinamy 1/3 część ciasta. Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy do odciętej części ciasta i zagniatamy ***

*** Jasne ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy w nim za pomocą szklanki lub kieliszka kółeczka ***

*** Ciemne ciasto rozwałkowujemy cieniej niż jasne ciasto, na około 0,5cm grubości. Następnie również wycinamy kółeczka ***

*** Wszystkie kółeczka przecinamy na połówki ***

*** Ciemne półkola nakładamy na jasne, składamy na pół i sklejamy końcówki ***

*** W ten sposób wykonujemy 5 płatków i sklejamy je razem tworząc kwiatka ***

*** W środku kwiatka umieszczamy kuleczkę z jasnego ciasta ***

*** Kwiatki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Podczas pieczenia ciasteczka trochę się spłaszczają ***
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation