Kuchnia

wypieki podpatrzone

Faworki
Ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
4 żółtka
1 łyżka masła, miękkiego
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 kieliszek spirytusu (50 ml)

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, sól. W zagłębienie wybić jajka, dodać żółtka, masło, śmietanę i wlać spirytus. Wyrobić gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno kleić się do rąk i do stolnicy. Ciasto nakryć miską i wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto bardzo cienko wałkować, wykrawać nożem lub radełkiem i formować faworki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, oleju, smalcu lub Plancie, po usmażeniu oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation