Kuchnia

KLUSKI

Cynamonowe kopytka ze słodkich ziemniaków (2 składniki)

Składniki

► słodkie ziemniaki [400/500 g / 1 średnia sztuka]
► mąka [200 g]

Dodatkowo
► imbir w proszku [1/4 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/4 łyżeczki]
► cynamon [1 łyżeczka]
► sól morska [mała szczypta]
Przygotowanie

Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować do miękkości.
Wystudzone, ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub rozdrobnić blenderem.
Dodać mąkę i przyprawy, zagnieść ciasto.
Powstałe ciasto podzielić na 4 części, uformować wałeczki i nożem ucinać kopytka (w razie potrzeby podsypywać blat mąką, ciasto może być klejące).
Kopytka wrzucać do wrzątku i gotować ok. 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię (gotować kopytka partiami, nie wrzucać zbyt wielu sztuk jednocześnie do garnka, żeby się nie posklejały, ja wrzucałam ok. 8 sztuk jednocześnie).
Gotowe kopytka podawać posypane dodatkową porcją cynamonu lub innymi ulubionymi dodatkami. Mi najbardziej smakują z klasykiem dzieciństwa, czyli bułką tartą na oleju kokosowym z łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation