Kuchnia

sałatki

Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i sosem sezamowym

Sałatka z młodych ziemniaków z bobem i sosem sezamowym

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
0,5 kg bobu
1 dojrzałe awokado
1 szklanka kiełków fasoli mung (nie są konieczne ale dodają sałatce słodyczy i chrupkości)
ząbek czosnku
pęczek pietruszki lub kolendry
4-6 łyżek sezamu
olej lniany lub oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Gotujemy bób do miękkości - solenie na tym etapie nie jest konieczne.
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy na parze w łupinach.
Studzimy choć kilka minut.
Bób obieramy, ziemniaki kroimy na plastry (jeśli chcemy to możemy je obrać ale przy młodych ziemniakach nie jest to konieczne) i wszystko łączymy w większej misce..
Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do sałatki.
Kiełki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut żeby się sparzyły.
Dorzucamy do sałatki.
Na suchej patelni prażymy sezam, połowę wsypujemy do miski z sałatką, a połowę mielimy w młynku. Zmieloną część w miseczce zalewamy kilkoma łyżkami oliwy (aż do uzyskania konsystencji sosu), dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, świeżo mielony pieprz, sól i posiekaną natkę.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy (ewentualnie jeszcze dosalamy) i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation