Kuchnia

sałatki

Młoda kapusta zasmażana

składniki:
– dwie małe albo jedna większa główka białej kapusty
– duża cebula albo dwie, trzy małe
– parę plasterków wędzonego boczku jeśli ktoś lubi (do tej zupełnie młodej nie daję)
– łyżka masła + półtorej łyżeczki
– półtorej, dwie łyżki mąki
– łyżka pasty pomidorowej ( niekoniecznie, ja lubię)
– sól, pieprz
– łyżeczka cukru
– dla wyznawców starej szkoły i oldschoolowego smaku – odrobina octu
– pęczek koperku

WYKONANIE
Kapustę obieram z brzydszych, wierzchnich liści, szatkuję nożem w kostkę zostawiając głąb. Cebulę kroję niezbyt drobno. Na patelnię w rondlu rozgrzewam półtorej łyżeczki masła i wrzucam cebulę, pokrojony boczek, podsmażam, dodaję kapustę. Jeszcze chwilę mieszam wszystko i dolewam ok. szklankę wody, czekam aż się zagotuje i redukuję ogień na najmniejszy. Dodaję pieprz i sól, przykrywam naczynie, duszę kapustę ok. 10 – 15 minut – jeśli młoda, dłużej, jeśli starsza. Na osobnej patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i przesmażam, aż się zrumieni. Dolewam parę łyżek wody z kapusty
(albo łyżkę, dwie samej kapusty jeśli wody mało), mieszam i dodaję do całości. Doprawiam cukrem, pastą pomidorową, octem i posiekanym koperkiem, sprawdzam, czy wystarczająco słona.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation