Inne

kuchnia

Lody mleczne (miękkie) | Moje Wypieki

Składniki na około 600 ml lodów:

1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
120 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mleko schłodzić do temperatury lodówkowej (najlepiej puszkę umieścić w lodówce 24 h przed planowanym przygotowaniem lodów).

Po tym czasie mleko wyjąć z lodówki, zawartość przelać do wysokiego naczynia, przy użyciu miksera (końcówkami do ubijania białek) ubić na gęstą pianę, przez około 30 - 40 sekund, lub w zależności od mocy miksera. Na sam koniec wsypać cukier, dodać ekstrakt z wanilii i jeszcze przez chwilę kontynuować ubijanie.

Ubitą mieszankę przelać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta. Przełożyć do pojemniczka i włożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Lody można również wykonać bez maszyny - ubitą mieszankę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny miksować, by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste. Zamrozić.

Modyfikacje:

Lody kakaowe - 1 czubatą łyżkę kakao wymieszać z odrobiną zimnej wody, by powstała pasta. Następnie dodać jeszcze odrobinę wody, by powstała płynna kakaowa konsystencja. Dodać do lodów po dodaniu cukru i zmiksować.

Lody owocowe - na sam koniec dodać 100 g puree z owoców i zmiksować (w przypadku bananów lepiej jest użyć brązowego cukru).

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation