Kuchnia

Truskawkowo

Biszkopt ze śmietanowym kremem i truskawkami
[blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm]


Składniki:



Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta soli


Krem:

800 - 900 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %
1/2 szklanki cukru pudru
truskawki

Dodatkowo:

2 galaretki truskawkowe
3 szklanki wrzątku
truskawki





1. Biszkopt: Białka starannie oddzielam od żółtek. Białka miksuję ze szczyptą soli, pod koniec dodaję stopniowo cukier i ubijam na sztywną pianę. Do piany z białek dodaję po jednym żółtku i miksuję do połączenia. Następnie odkładam mikser, do jajecznej masy dodaję partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość mieszam łyżką. Na koniec wlewam olej i dokładnie mieszam łyżką.
Wylewam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23 cm na 37 cm, wyrównuję powierzchnię łyżką. Piekę w nagrzanym piekarniku ok. 25 - 30 minut w temperaturze 180*C aż boki ciasta zaczną odstawać od formy.

2. Krem: Śmietanę przekładam do miski, dodaję przesiany cukier puder i dokładnie mieszam.


3. Gorące ciasto wyjmuję z piekarnika, zdejmuję papier i od razu przekrawam wzdłuż na połowę. Na gorące ciasto wykładam śmietanowy krem i pokrojone na cząstki kawałki. Wyrównuję powierzchnię i przykrywam drugim blatem ciasta.

4. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, odstawiam do ostudzenia. Na wierzchu ciasta układam przekrojone na pół truskawki. Zalewam tężejącą galaretką. Biszkopt wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation