Kuchnia

kuchnia

Zupa "Meksykanka"

Pyszna, konkretna zupa, idealna na chłodne dni. Zależnie od upodobań można zrobić ostrzejszą lub łagodniejszą. Podana z pieczywem wystarcza nam za pełnowartościowy posiłek. Bardzo ją lubimy. Polecam, kiedy macie ochotę na coś szybkiego i pożywnego. :)


1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy ( obj. 1/2 szkl.)
1 pomidor
1 papryka konserwowa
2 kawałki kiełbasy, każdy po ok. 15 cm.
1-2 łyżeczki ostrego ajvaru
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 posiekany ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła
1-2 łyżki mąki pszennej


Fasole wraz z zalewą wlać do garnka. Dodać kukurydzę ( bez zalewy), pokrojoną w półplasterki kiełbasę, obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, koncentrat, ajvar oraz przyprawy. Gotować 10 minut w 1,25 l wody.

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i zagęścić zupę ( gęstość wg. uznania). Chwilę gotować.

Dodać pokrojoną w kostkę konserwową paprykę.
Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation