Kuchnia

Kuchnia

TARTA Z JARMUŻEM I PORAMI

mąka pszenna 225 g
masło 155 g
sól 6 g
woda 60 ml
jarmuż 200 g
por 140 g
jajka 170 g
parmezan 9-12 g
śmietana kremówka 150 ml
olej 15 ml
gałka muszkatołowa 19⁄50 g
pieprz b.d


Ciasto (wg. Gordona Ramsay'a)- mąkę z solą utrzyj w robocie kuchennym z pokrojonym w kostkę masłem, krótko- przez ok. 10 sekund. Powstanie grudkowata masa. Wlej bardzo zimną wodę, wymieszaj. Szybko połącz składniki ciasta, owiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut.
Cienko rozwałkowanym ciastem wyłóż foremkę do tarty, wstaw do lodówki na kwadrans.
Na cieście ułóż papier do pieczenia i warstwę obciążenia (np. groch lub fasolę). Piecz 15 minut z obciążeniem, a następnie 10 bez niego w temp. 180 oC.
Nadzienie- na mieszance oleju i masła zeszklij pokrojony w półtalarki por.
Jarmuż pokrój na ok. 3 cm kawałki, wytnij twarde łodyżki i obgotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie, odlej i osusz. Jarmuż połącz z porem, przypraw solą i pieprzem, wyłóż na podpieczone ciasto.
Jajka połącz ze śmietanką i parmezanem. Przypraw tartą gałką, solą i pieprzem, wylej na tartę. Zapiekaj ok. 40 minut w temp. 200 oC do ściecia masy i lekkiego zarumienienia wierzchu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation