Design

kuchnia

Tort bezowy. Z waniliowym kremem, nutellą i prażonymi orzechami laskowymi

Składniki:

na bezę:

3 białka z jajek klasy M
185g cukru pudru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka waniliowego ekstraktu
szczypta soli
na krem:

360ml śmietanki 30-36%
250g mascarpone
łyżka cukru pudru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka waniliowego ekstraktu
ponadto:

mały słoik nutelli
pół szklanki orzechów laskowych

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będzie już naprawdę mocno sztywna powoli łyżka po łyżce dodawać cukier puder. Nie należy się spieszyć, dodawać następną dopiero kiedy poprzednia została dobrze zmiksowana. Na koniec dodać mąkę i ekstrakt. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijać jeszcze około 5 minut.

Na papierze do pieczenia obrysować 3 krążki o średnicy 22cm. Na każdym krążku wyłożyć po 1/3 masy bezowej i rozsmarować. Piec około 40 minut w temp. 120oC z termoobiegiem (lub 140o) przy grzałkach bez termoobiegu). Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy zamknięte jeszcze przez 10 minut. Ostudzić.

Ubić śmietankę z cukrem pudrem, wmiksować mascarpone na gładką masę. Dodać ekstrakt i sok z cytryny.

Pierwszy krążek wysmarować delikatnie cienką warstwą nutelli (należy uważać aby nie połamać krążków). Na nutellę wyłożyć 1/2 kremu waniliowego. Przykryć drugim krążkiem i powtórzyć czynność. Na wierzch wycisnąć z rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem strużki nutelli.

Posiekane orzechy uprażyć na suchej patelni uważając aby się nie przypaliły. Ostudzić, posypać tort.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation