Kuchnia

⇒ POTRAWY Z MIĘSEM DROBIOWYM » ☕️…✽

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami - PrzyslijPrzepis.pl

Smaczna, tania i prosta wersja gulaszu, która praktycznie pasuje do wszystkiego. Przeważnie robię go z samymi warzywami, ale tym rzem postawiłam na pieczarki. Taki gulasz idealnie smakuje z ryżem, dowolną kaszą - czy ziemniakami. Ostatnio podawałam go też z plackami ziemniaczanymi.

1/2 kg żołądków drobiowych
7-8 pieczarek
1 marchewka
1 cebula
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1/3 łyżeczki papryki słodkiej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Zasmażka (*):
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła/oleju
Ponadto:
olej
Opcjonalnie:
posiekana natka pietruszki, koperek
Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz z żołądków drobiowych z pieczarkami

1. Opłukane żołądki przełożyć do garnka z wodą - zagotować, zlać wodę i ponownie umyć.
Gotować (do miękkości w osolonej wodzie) - przez około 1,5 godziny z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego.
Podroby odcedzić, ostudzić i pokroić w paseczki.
Do garnka nalać świeżej wody, dodać pokrojoną marchewkę i ponownie gotować około 20-30 minut.
2. W międzyczasie podsmażyć posiekaną cebulę i pieczarki.
Całość przełożyć do mięsa.
3. Przygotować zasmażkę.
Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki).
Smażyć do nabrania złotego koloru.
Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz z majerankiem, papryką i odrobiną gałki muszkatołowej.
Gotować - aż sos zgęstnieje.
4. Gulasz doprawić do smaku i opcjonalnie posypać posiekaną zieleniną.

Porady
(*) Gulasz można zagęścić samą mąką, ale moim zdaniem z zasmażką zyskuje na smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation