Kuchnia

⇒ POTRAWY Z MIĘSEM DROBIOWYM » ☕️…✽

kurczak w panierce z kminem rzymskim i warzywnym ratatouille
składniki, 2 porcje:

kurczak:

• 1 mały podwójny filet z kurczaka (około 300 - 400 g)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• olej do smażenia (2 - 3 łyżki)

marynata:
• 2 łyżki startego imbiru
• 1/4 niedużej cebuli, obranej i pokrojonej w kostkę
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżka oliwy
• 1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry

panierka:
• 1 jajko
• 1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka roztartych lub zmielonych nasion kolendry
• około 4 łyżek bułki tartej


ratatouille:
• 2 łyżki oliwy + extra vergine do podania
• 1 marchewka
• 1/2 cebuli
• 2 ząbki czosnku
• 2 duże łagodne papryczki chilli lub 1/2 zwykłej dużej czerwonej papryki
• 200 g bakłażana
• 200 g cukinii
• 200 g świeżych pomidorów
• świeże zioła (opcjonalnie) np. tymianek, oregano, majeranek


przygotowanie:

filety kurczaka rozbić na równomierne płaty o grubości około 1 cm, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. wszystkie składniki marynaty zmiksować na pastę ręcznym blenderem. kurczaka wysmarować marynatą i wstawić do lodówki (na czas przygotowania reszty składników lub na kilka godzin jeśli mamy czas). przed smażeniem przywrócić do temperatury pokojowej.
przygotować warzywa: na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, pokrojoną w kosteczki cebulę, posiekany czosnek oraz pokrojone w kosteczkę papryki. smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. przesunąć warzywa na boki patelni, w środek wlać kolejną łyżkę oliwy i dodać pokrojonego w kosteczkę bakłażana oraz cukinię. smażyć przez około 4 minuty aż warzywa będą miękkie. na koniec dodać sparzone i obrane pomidory, pozbawione nasion i soku. doprawić solą i smażyć przez około 1 - 2 minuty. odstawić z ognia i wymieszać z 2 łyżkami oliwy extra vergine, posypać świeżymi ziołami.
piersi wraz z marynatą obtoczyć w roztrzepanym jajku a następnie w mieszance bułki tartej, kolendry, kminu, soli i pieprzu. docisnąć panierkę do filetów. rozgrzać patelnię, wlać olej i jak będzie średnio gorący włożyć piersi. smażyć na średnim ogniu przez około 2 minuty z każdej strony w zależności od grubości filetów, aż będą ładnie zrumienione. zdjąć z patelni, położyć na kratce i odczekać około 1 - 2 minuty przed pokrojeniem. podawać z ratatouille.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation