Kuchnia

VEGE

Pulpety wegetariańskie w sosie curry

Składniki na pulpety wegetariańskie:
1/2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża marchewka
1 jajko
2 łyżki zmielonych na mąkę orzechów (u mnie laskowe)
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki kolendry
sól i pieprz do smaku

Składniki na sos curry:
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju
1/2 puszki mleka kokosowego
2 czubate łyżeczki czerwonej pasty curry

Dodatkowo:
1 nieduży brokuł
3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

Soczewicę płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy 1 1/4 szklanki wody. Gotujemy, az soczewica wchłonie cały płyn i zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.

W międzyczasie na łyżce oleju szklimy posiekaną drobno cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę na małym ogniu. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę i smażymy około 6 minut, aż marchewka zmięknie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation