Kuchnia

⇒ CIASTA DROŻDŻOWE z OWOCAMI & KRUSZONKĄ » ☕️ …✽

Ciasto śliwkowo-jabłkowe

400 g mąki
200 g cukru
4 jajka
200 ml oleju słonecznikowego albo innego bezsmakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
jabłka i śliwki
gruby cukier trzcinowy do posypania

Jajka zmiksowałam z cukrem a następnie do masy dodawałam na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i solą oraz olejem. Miksowałam aż powstała gładka masa. Na koniec dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam i ciasto wylałam na blachę wysmarowaną masłem.

Owoce można rozłożyć w dowolny sposób - ja na połowie położyłam śliwki a na połowie jabłka ale można wymieszać w dowolny sposób. Owoce posypałam cukrem.

Piekłam około 50-55 minut w 170 stopniach C - ciasto jest gotowe kiedy wetknięty w nie patyczek po wyciągnięciu jest czysty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation