Kuchnia

kolacja

sos chili – składniki (na dwa słoiczki po 220 ml, jeszcze praktyczniej uszykować więcej mniejszych, po koncentracie pomidorowym np.) :
– 1 długa papryczka chili (dla bardzo ostrolubnych – dwie, trzy) lub 1/4 lub pół łyżeczki suszonych płatków chili
– 3 obrane ząbki czosnku
– centymetrowy kawałek obranego imbiru (niekoniecznie)
– 80 g cukru
– 300 ml wody
– 80 ml octu ryżowego (lub winnego, tego mniej i po spróbowaniu dodawać po łyżce)
– 1/4 łyżeczki soli
– 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej plus 3 łyżki zimnej wody

Papryczki, czosnek i imbir włożyć do blendera/malaksera, zasypać dwiema łyżkami cukru. Miksować aż warzywa rozdrobnione zostaną na małe kawałeczki. Przełożyć wszystko do rondelka, zalać wodą, dodać ocet, sól i pozostały cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i pozostawić gotujące na ok. 5 minut.
Skrobię ziemniaczaną wymieszać dobrze w osobnym kubku z zimną wodą. Wlać do rondelka z warzywami, mieszać dwie, trzy minuty aż wszystko zgęstnieje. Po ostygnięciu sos stanie się nieco bardziej gęsty. Jeśli zależy nam na bardziej czerwonym kolorze, można dosypać łyżeczkę, dwie słodkiej papryki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation