Kuchnia

Kulinarnie

Hot-dog
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1/3 kostki roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
1 jajko
1/2 szklanki ciepłego mleka
25 g drożdży
płaska łyżeczka soli

Dodatki do środka dowolne ja użyłam*
5 parówek ale mogą być kabanosy
ketchup
papryka konserwowa
żółty ser
ogórek konserwowy
cebulka prażona
czarnuszka

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, po środku robimy "dołek" wsypujemy drożdże, cukier zalewamy połową ciepłego ale nie gorącego mleka. Zasypujemy łyżka mąki i odstawiamy 8-10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie kiedy drożdże wyrosną dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Raczej nie trzeba ale jakby to dodajemy więcej maki bądź mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Ciasto wałkujemy; tniemy nożem na prostokąty. Każdy smarujemy ketchupem układamy parówkę i wybrane dodatki. Zlepiamy. i układamy na blasze. Wierzch można posmarować mlekiem i posypać czarnuszką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st jakieś 15 minut aż się zarumienią. Podajemy z sosem czosnkowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation