Kuchnia

Kulinarnie

Tortilla kukurydziano-pszenna

Składniki:

100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki pszennej
ok. 100 ml wody zimnej
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki soli


W misce umieszczam mąkę kukurydzianą, pszenną, sól, masło i wodę. Zagniatam wszystko na miękkie ciasto podobne jak na pierogi. W razie czego dolewam więcej wody lub dodaję więcej mąki. Ciasto wałkuję cienko na lekko oprószonej mąką stolnicy, wycinam koła za pomocą talerza i noża. Następnie smażę placki na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obydwu stron do zrumienienia. Tortille przekładam na duży talerz, przykrywam folią spożywczą. Przed podaniem podgrzewam placki na patelni albo w mikrofalówce, aby zmiękły i nie łamały się przy nadziewaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation