Kuchnia

Kulinarnie

Ryba po grecku

Składniki

600g filetów dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby
1 jajko
bułka tarta
mąka
olej
4-5 dużych marchewek
1 pietruszka
1 średni por
1 cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, dla koloru
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pieprz
sól
½ łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
ok 0,5 l bulionu warzywnego

Przygotowanie

Rybę doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Odkładamy.
Cebulę i pora kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i przesmażamy ok. 4 minut. Dodajemy startą na grubych oczkach marchew i pietruszkę, przesmażamy kolejne 2-3 minuty i podlewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy (nie za dużo, pomidory mają dodać koloru), doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Liść laurowy i ziele angielskie wyjmujemy. Warzywa mają mieć odrobinę sosu, aby ryba była wilgotna.
Gdy warzywa lekko przestygną układamy je na zmianę (razem z sosem) z połamaną rybą w salaterce. Na samej górze mają być warzywa. Gdy całość ostygnie wstawiamy zafoliowaną rybę do lodówki, najlepiej na całą noc, aby warzywa i ryba przeszły smakami. Wyjmujemy ok. 30 minut przed podaniem i posypujemy świeżą natką pietruszki. Podajemy ze świeżą bagietką. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation