Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Chow mein-przepis na makaron chow mein-blog kulinarny-codojedzenia.pl

Chow mein z krewetkami

Składniki:
4 -5 porcji
250 g chow mein makaronu, noodles
400 g piersi z kurczaka
1 łyżka kukurydzianej mąki
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy
1 por średniej wielkości
3 ząbki czosnku
1 żółte chili
1 jalapeno
2-3 łyżki jasnej soi
2 łyżki ryżowego octu
1 pęczek kolendry
250 g pieczarek
2 pak choi
500 g krewetek, w skorupkach

Potnij piersi z kurczaka na cienkie plastry i wymieszaj z kukurydzianą mąką. Obierz krewetki. Resztki skorupiaków wykorzystaj na bulion. Przekrój papryki na pół. Oczyść z gniazdek i pokrój na cienkie paski. Chili, jalapeno i por pokrój w krążki, czosnek w plasterki. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki. Grubo posiekaj kolendrę. Pokrój pak choi w paski. Umieść makaron w dużej misce i zalej wrzątkiem.

Rozgrzej olej w woke i wrzuć pieczarki. Smaż cały czas mieszając. Następnie dodaj wszystkie warzywa i część kolendry. Liście zachowaj do posypania. Wokuj aż warzywa będą miękkie ale wciąż sprężyste. Odsuń warzywa na bok i włóż kurczaka. Wokuj aż się lekko zrumieni, 1-2 minuty. Dodaj makaron, soję i ocet. Wszystko wymieszaj dokładnie i wokuj przez 2 minuty. Jeśli danie jest za mało słone dodaj więcej soi. Na koniec dodaj obrane krewetki i wymieszaj z gorącym makaronem. Trzymaj jeszcze na kuchni z minutę. Krewetki mają być ciepłe. Nie smaż za długo, bo krewetki staną się twarde. Podaj danie na gorąco. Można jeść widelcem lub drewnianymi patyczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation