Kuchnia

Pierogi, kluski, makaron

Gnocchi szpinakowe z masłem szałwiowym - Przepisy - CookMagazine

Składniki:

800 g szpinaku
1/2 szklanki startego parmezanu
2 duże jajka, lekko ubite
1/2 szklanki bułki tartej
duża szczypta gałki muszkatołowej
sól, świeżo mielony pieprz
1 i 1/4 szklanki mąki
6 łyżek masła
listki szałwii
Przygotowanie:

W dużym garnku blanszujemy szpinak. Odsączamy, zostawiając na boku 1/2 szklanki płynu. Szpinak studzimy w zimnej wodzie i ponownie odsączamy. Przekładamy do blendera razem z kilkoma łyżkami wody i miksujemy na gładkie puree.
Szklankę gotowego szpinaku przekładamy do miski (pozostały możemy odłożyć na bok). Dodajemy ser, jajka, bułkę tartą, gałkę, sól i pieprz. Dokładamy 1/4 szklanki mąki i ugniatamy miękkie ciasto.
Pozostałą mąkę rozsypujemy na blacie. Przygotowujemy duży talerz lub tackę. Formujemy w dłoniach kopytka, obtaczamy je delikatnie w mące i układamy na talerzu.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją lekko. Gnocchi wrzucamy do wody partiami i gotujemy, póki nie wypłyną na wierzch (3-5 minut).
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy listki szałwii i czekamy, aż masło się zezłoci, a szałwia stanie się chrupiąca.
Gnocchi szpinakowe podajemy z szałwiowym masłem, ewentualnie też z makiem i dodatkowym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation