Kuchnia

alkohole

Dereniówka

Czas przygotowania 7,5 miesiąca

Składniki:

2 kg owoców derenia

1,5 kg cukru

2 szklanki wody

1 litr spirytusu 95%


Dojrzale owoce derenia umyć, osuszyć i wrzucić do gąsiora, przesypując cukrem. Zakryć gazą i odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce na sześć tygodni.

Następnie zlać powstały sok, a owoce zalać wodą, zamieszać i przecedzony płyn dodać do soku. Połączyć sok ze spirytusem, dobrze zakręcić i odstawić na trzy dni.

Na koniec przefiltrować płyn przez bibułę filtracyjną, przelać do butelek i zakorkować.

Trunek dojrzewa w ciemnym i chłodnym miejscu przez pół roku.




więcej na: nalewki - kuchnia i pasja

http://kuchniaipasja.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?599148
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation