Kuchnia

Dobre książki

BOUNTY.

Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki mąki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki ciemnego kakao.

Masa kokosowa:
1/2 litra mleka,
1/2 szklanki cukru,
20 dag masła,
25 dag wiórek kokosowych,
cukier waniliowy

Polewa:
4 łyżki masła,
4 łyżki mleka,
4 łyżki cukru,
4 łyżki ciemnego kakao.


Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki i kakao przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystko dodać do piany. Piec na papierze do pieczenia ok. 30 min. w 175°C.

Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać wiórki kokosowe i gotować ok. 20-25 min., aż masa zgęstnieje. Wystudzoną masę zmiksować z miękkim masłem pokrojonym kawałki. Masę przełożyć na biszkopt.

Polewa: Masło rozpuścić z mlekiem i cukrem. Dodać kakao i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation