Kuchnia

Specjalne drobne i inne ciasta

Ciasteczka piwoszki
Składniki:
Ciasto:
500 g margaryny
4 szkl mąki pszennej
0,5 szkl jasnego piwa
Do nadzienia:
marmolada
Lukier:
3-4 łyżki cukru do polew
2-3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Margarynę przekroić na pół i zamrozić. Zamrożoną zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać mąkę , piwo i zagnieść ciasto. ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta, rozwałkować na lekko podsypanym blacie na grubość około 3-4 mm i pokroić na kwadraty 5*5 cm. Na każdy kwadrat nałożyć marmoladę i zwinąć przeciwległe rogi. Starać się dokładnie je skleić gdyż lubią w trakcie pieczenia się rozklejać. Piec w 180 stopniach około 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na metalowej kratce.
Lukier: cukier utrzeć na gładko z mlekiem. Lukier powinien być lekko lejący, żeby za mocno nie spływał z ciasteczek.
Zimne ciasteczka polać lukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation