Kuchnia

kuchnia

Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem

SKŁADNIKI:

4 szt. solonych śledzi,
500 ml mleka
2 łyżki miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą
1 łyżka majonezu Winiary
200 ml oleju roślinnego
1/2 pęczka koperku
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody. Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Śledzie i sos układamy w słoikach warstwami, możemy też śledzie wymieszać z sosem przed włożeniem do słoików. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień śledzie nadają się już do konsumpcji. Bardzo Wam polecam te śledzie, są mega smaczne, podczas wigilijnej kolacji na 100 % będą mieć wzięcie. Można też śledzie podarować ozdabiając świątecznie słoiczek.



http://straga.pl/swietauroczystosci/boze-narodzenie/sledzie-w-musztardowym-sosie-z-koperkiem/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation