Kuchnia

dieta

Świąteczne ciasto z makiem bez pieczenia
Składniki na 15 porcji:

Spód:

1/2 szklanki orzechów włoskich (60g)
1/2 szklanki orzechów laskowych (65g)
1 szklanka rodzynek (150g)
szczypta soli
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Wypełnienie:

1 szklanka maku (140g)
100g orzechów nerkowca
1/3 szklanki miodu
3 łyżki soku z pomarańczy
5 łyżek oleju kokosowego
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
kilka kropli ekstraktu migdałowego
Lukier:

2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki karobu (można użyć też miodu, choć karob nada polewie karmelowego smaku)
1 łyżka soku z pomarańczy
Wykonanie:

Orzechy nerkowca oraz mak namocz na kilka godzin lub na całą noc.

Wykonaj spód ciasta.

Za pomocą blendera lub malaksera zmiel orzechy włoskie i laskowe. Rodzynki drobno posiekaj i dokładnie wymieszaj z orzechami. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Ciasto będzie miało idealną konsystencję wtedy, gdy składniki będą trzymać się razem. Wylep nim dokładnie spód tortownicy.

Roztop olej kokosowy. Przez chwilę blenduj mak z miodem i sokiem pomarańczowym. Następnie dodaj orzechy nerkowca, skórkę z pomarańczy i ekstrakt migdałowy i całość zblenduj. Rozprowadź nadzienie po spodzie i wstaw do zamrażalnika na około 60 minut.

Roztop olej kokosowy, wymieszaj z carobem i sokiem z pomarańczy. Tak wykonanym lukrem polej ciasto, posyp orzechami i startą skórką z pomarańczy i ponownie włóż do zamrażalnika na 30 minut.

Gotowe!

Wartość odżywcza 1 porcji:

białko: 4,6g
tłuszcze: 15,8g
węglowodany: 19,5g
błonnik: 3,5g
IG: 40
kalorie: 220 kcal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation