Kuchnia

ciasta

Pierniczki

Składniki :

50g masła

200g miodu

200g cukru

450g mąki pszennej

1 jajko

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do pierników ( 40g )



Lukier :

ubite na sztywno białko z 1 jajka

200g cukru pudru



Sposób przygotowania :

Miód cukier i masło rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę do pierników. Całość zagotowujemy a następnie studzimy . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia . Dodajemy jajko i masę z rondelka . Składniki zagniatamy na elastyczne ciasto , posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na kilka dni by ciasto dojrzało ( wystarczą 2 dni ale ja zawsze trzymam minimum 3 doby ) . Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o grubości 0,5 cm . Foremkami wycinamy pierniczki . Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10-13 minut . Gdy pierniczki wystygną można je polukrować . Ubite białko mieszamy z cukrem pudrem , masa musi być gęsta , w razie potrzeby dosypujemy więcej cukru pudru .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation