Kuchnia

Mięsne

Świąteczna pieczeń z suszonymi grzybami i śliwką

Składniki:

1 kg mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej w proporcjach pół na pół, zmielonego)
40 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka oleju
2 jajka (wielkość L)
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka majeranku
1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku
100 g suszonej śliwki
150 g surowego wędzonego boczku w plastrach
Do podania:

Wino Cono Sur Bicicleta Carmenere
Suszone grzyby zalać gorącą wodą, odstawić na czas przygotowania mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce rozgrzanego oleju. Do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę tartą, przyprawy i podsmażoną cebulę. Dokładnie wymieszać. Miękkie grzyby odcedzić z wody, posiekać na małe kawałki. Na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia. Na środku ułożyć plastry boczku, obok siebie, tworząc prostokąt. Na boczek przełożyć mięso, na środku ułożyć pasek suszonych grzybów i rząd śliwek. Dwa dłuższe kawałki mięsnego prostokąta złączyć ze sobą tworząc kształt rolady (boczek powinien przykrywać całe mięso). Roladę zawinąć papierem do pieczenia w formę cukierka i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 45 minut. Po tym czasie rozwinąć papier (pieczeń będzie już trzymać kształt) i dopiekać kolejne 15 minut, aż boczek będzie zarumieniony.

Pieczeń podałam z winem Cono Sur Bicicleta Carmenere, bardzo aromatycznym z owocową nutą, które idealnie dopełniło elegancki obiad i podkreśliło smak dania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation