Fotografia

Jesień

Proste, chrupiące ciasto z nutellą, musem brzoskwiniowym i galaretką
Składniki:
12 sucharków
300g nutelli
400ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g gotowego sera na sernik
4-5 łyżek cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżeczek żelatyny (około 12-14g)
około 150ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe + 500ml gorącej wody
2 puszki brzoskwiń lub moreli
Dodatkowo:
bezy do ozdoby
1. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Sucharki przełożyć do blendera i zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać.
Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut.

3. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.

4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem, aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę, wymieszać (patrz FILM).
Masę serową wyłożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki.

5. Dwie galaretki zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostygniętą galaretkę i wymieszać.

7. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej wstawić na całą noc.

8. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze. Wierzch przed samym podanie ozdobić bezami (Uwaga: bezy będą się topiły na musie owocowym) .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation