Kuchnia

ciasta i ciastka

Kuchnia nad Atlantykiem: Ciasto z cynamonowymi esami floresami i kruszonką
Ciasto z cynamonowymi esami-floresami i kruszonką

foremka 22 cm x 32 cm

Kruszonka:
120 g mąki
100g ciemnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki soli
100 g orzechów włoskich, zrumienionych na suchej patelni
85 g masła

Esy-floresy:
100 g cukru
1 i 1/2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:
500 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
225 g masła
350 g cukru
4 jajka
350 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Kruszonka:
W malakserze miksujemy mąkę z cukrem i solą. Dodajemy orzechy i robimy kilka pulsów, aż będą w drobnych kawałkach. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałki i ponownie pulsacyjnie miksujemy aż uzyskamy kruszonkę. Odstawiamy do lodówki.

Esy floresy:
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w miseczce.

Ciasto:
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Mieszamy mąkę z solą, proszkiem i sodą. Miksujemy masło z cukrem, dodajemy pojedynczo jajka za każdym razem dobrze miksując. Dodajemy śmietanę na zmianę z maką, miksując na niskich obrotach. Pod koniec miksowania dodajemy ekstrakt z wanilii.

Do przygotowanej foremki nakładamy 2/3 ciasta, posypujemy połową mieszanki do esów floresów, następnie nakładamy resztę ciasta i resztę posypki. Końcem noża robimy esy-floresy. Posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 45 min, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.





Read more: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2013/10/ciasto-z-cynamonowymi-esami-floresami-i.html#ixzz5PDXZxhwM
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation