Kuchnia

zioła / nalewki / koktajle

Nalewka z dzikiej róży przepis
1kg dorodnych owoców dzikiej róży,
0,75 l spirytusu,
0,5 l wódki czystej 40%,
0,5 l miodu,
5-6 gożdzików,
1 łyżeczka suszonego kwiaru rumianku,
1 łyżeczka suszonej mięty,
Owoce,które powinny być lekko zmrożone umyć i ponakłuwać.Zalać spirytusem,dodać gożdziki ,miętę i rumianek.Słój zamknąć szczelnie i postawić w ciepłe miejsce na 5 tygodni.Słojem często potrząsać.Następnie zlać nalewkę.Z pozostałych owoców wyciśnąć sok,przecedzić ,połączyć z nalewką.Miód zagotować z 2 szklankami wody,ostudzić ,dodać wódkę i połączyć z nalewką
Porozlewać trunek do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na 2-3 miesiące...."

ja dałem mniej spirytusu 0,5l i wrzuciłem miód na owoce po odlaniu nalewu, trochę to utrudnia później życie bo trzeba potrząsać raz dwa dziennie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation