Kuchnia

Przepisy

Gyros w cieście francuskim - Prosty Przepis i Składniki - Ugotuj.TO

Gyros w cieście francuskim - składniki:






* 300 g ciasta francuskiego


* 2 filety z kurczaka


* 3 łyżki oliwy


* 1 - 2 łyżki przyprawy gyros


* cebula


* kapusta pekińska (około 1-2 garści drobno pokrojonej)


* 2 - 3 ogórki konserwowe - pokrojone w kostkę


* kukurydza



Sos czosnkowy:



* jogurt


* majonez


* ząbki czosnku


* przyprawy: sól; pieprz; słodka papryka




Gyros w cieście francuskim - sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotować mięso - pokroić w kostkę i zamarynować w oliwie wymieszanej z przyprawą gyros. Odstawić na kilka godzin do lodówki (można również na całą noc).

Wcześniej dobrze jest również przygotować sos czosnkowy. Jogurt lub śmietanę wymieszać z majonezem w proporcji 2:1 - czyli, jeśli damy dwie łyżki śmietany to jedna łyżkę majonezu itd. Dodać obrane ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę. Ilość czosnku dowolna - zależy jak bardzo lubi się smaki czosnkowe. Całość przyprawić solą (odrobinę), pieprzem oraz słodką papryką. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i włożyć do lodówki na jakiś czas w celu przegryzienia się.

Kapustę pekińską drobno pokroić, a następnie wymieszać z kukurydzą, ogórkiem konserwowym pokrojonym w kostkę, łyżką keczupu i 2 - 3 łyżkami sosu czosnkowego.

Tak przygotowany farsz zawijać w paczuszki z ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie rozwałkować i pokroić w kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać farsz: mięso, kapusta pekińska z dodatkami i składać w trójkąt smarując oliwą przy każdym ruchu. Przygotowane trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach i posmarować oliwą.
Piec w temperaturze w 200°C, przez około 30- 35 minut, aż trójkąty ładnie się zrumienią. Gdyby zbyt szybko się rumieniły, należy je przykryć folią aluminiową.
Więcej: http://ugotuj.to/ugotuj/-18644668/gyros+w+ciescie+francuskim/p/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation