Kuchnia

CIASTA i DESERY

Puszysta, delikatna, wilgotna babka cytrynowa

3/4 szkl mąki tortowej, 3/4 szkl mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl cukru, 5 dużych jajek, pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szkl oleju, średnia cytryna

Białka ubiłam na sztywno. Do sztywnej piany dodawałam partiami cukier nie przerywając miksowania. Następnie cały czas miksując dodawałam po żółtku. Do puszystej masy jajecznej dodałam cały olej - zmiksowałam. Następnie dołożyłam startą skórkę ze sparzonej cytryny oraz sok wyciśnięty z całej cytryny. Na koniec wsypałam wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia - zmiksowałam krótko mikserem na średnich obrotach. Gotowe ciasto przełożyłam do wysmarowanej formy keksowej o wymiarach 12 x 30 cm. Piekłam w nagrzanym piekarniku w temp 175 st z grzałką góra - dół ( bez termoobiegu ) ok 35 min - do suchego patyczka. Letnie ciasto oprószyłam cukrem pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation