Kuchnia

kuchnia

Konfitura z płatków róży

SKŁADNIKI:
płatki dzikiej róży
cukier 3x więcej niż waga płatków
sok z ¼ cytryny


WYKONANIE:

Płatki róży obrać z białych końcówek (z nimi konfitura miałaby gorzkawy posmak). Ja pozbywam się białych części od razu przy zrywaniu. Chwytamy kwiatek w rękę, odrywamy płatki i wszystkie białe końcówki mamy razem, wystarczy je oderwać paznokciem.

Płatki myjemy i ucieramy na gładko. Najlepiej robic to w makutrze ale jeśli takowego nie mamy świetnie sprawdzi się także blender kielichowy. Należy wtedy dodawać płatki partiami, żeby nie zagrzać urządzenia.

Cukru dodajemy 3x więcej niż waga płatków i ucieramy/miksujemy aż kryształy cukru się rozpuszczą. Na koniec ucierania dodać sok z ¼ cytryny. Całość przełożyć do wysterylizowanych słoiczków.

Można przechowywać co najmniej rok, a być może dłużej. Tego nie stwierdziłam, gdyż wszystko zostało zżarte ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation