Kuchnia

słodkości

: Sernik z masą krówkową

Składniki:
400 g twarogu,
5 jajek,
50 g masła,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
puszka (400 g) masy kajmakowej (tzw. krówki).

Spód:
150 g kruchych ciastek,
50 g masła.

Przed pieczeniem wyjąć wszystkie składniki z lodówki na przynajmniej półtorej godziny, żeby nie były zimne i miały taką samą temperaturę. Oczywiście chodzi o produkty, które z reguły w lodówce przechowujemy.

Do przygotowania tego sernika użyłam blendera z pojemnikiem. Można jednak użyć zwykłego miksera.
Ciastka drobno pokruszyć i połączyć z masłem - w blenderze idzie to błyskawicznie. Na wyłożoną papierem formę przełożyć masę z ciastek. Rozłożyć równomiernie, lekko zakładając półtora-dwu centymetrowy brzeg do góry.
Blender umyć, włożyć do niego twaróg, masło i 1 jajko. Zmiksować. Dodać resztę jajek, cukier - zmiksować. Obie mąki połączyć razem w miseczce i przesypać do masy serowej. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
Połowę masy serowej wylać na spód z ciastek. Drugą połowę zmiksować z połową masy krówkowej. Wylać nierównym strumieniem na pierwszą część masy. Małą łyżeczką nakładać resztę krówki "kleksami" na ser.
Jeśli nie mamy pieca parowego, to na samo dno piekarnika wstawić płaskie naczynie z wodą, która parując będzie nawilżała nasz sernik, a po upieczeniu nie będzie on suchy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 150-160 stopni i wstawić ciasto na około 80-90 minut. Po upieczeniu, piekarnik wyłączyć i pozostawić w nim ciasto na około 30-40 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki i pozwolić sernikowy przestygnąć tak, aby można było go wyjąć bez rękawic ochronnych.

Sernik z masą krówkową

W taki sposób piekę serniki już od dłuższego czasu. Nie mam problemy z pękającymi, suchymi czy nierównymi. Acha, nie bójcie się rzadkości masy serowej :) taka właśnie powinna być przed upieczeniem :)


Sernik z masą krówkową

Sernik jest wilgotny, ma delikatną strukturę. O wspaniałym smaku chyba nie muszę przekonywać? :) Połączenie sernika z krówką to niebo w gębie ;)

Sernik z masą krówkową

Ale jeśli nie przekonałam Was, że jest pyszny, to powinniście sami go upiec i sprawdzić jak smakuje ;)

Sernik z masą krówkową


Smacznego!

p.s. przed podaniem dobrze jest schłodzić sernik w lodówce :)


Read more: http://www.daylicooking.pl/2014/07/sernik-z-masa-krowkowa.html#ixzz37l1upNUb
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation