Kuchnia

Desery

Deser, który uzależnia - gruszki z lodami i czekoladą
Deser z gruszek - składniki na 2 porcje:

- 2 dosyć twarde gruszki

- 6 gałek lodów waniliowych

- 6 łyżek cukru

- kilka kropli aromatu waniliowego

- pół tabliczki czekolady

- pół szklanki mleka

- łyżeczka śmietany.

Deser z gruszek - sposób przygotowania:

Gruszki dokładnie umyj i obierz ze skórki, pozostawiając ogonek. Wytnij gniazda nasienne. W małym garnuszku zagotuj dwie szklanki wody i wsyp 5 pełnych łyżek cukru. Dodaj też aromat waniliowy lub posiekaną wanilię (pół laski). Włóż do syropu gruszki i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 8-9 minut. Wyjmij gruszki, osącz je i połóż na talerzyku, żeby się przestudziły. Czekoladę (najlepiej deserową) posiekaj i wsyp do garnuszka z odrobiną wody (ok. pół szklanki), dolej mleko i dodaj pełną łyżeczkę śmietany oraz łyżkę cukru. Sos podgrzewaj na bardzo wolnym ogniu, mieszając delikatnie.

Przygotuj dwa naczynia na desery i umieść w każdym po 3 gałki lodów, na środku połóż gruszki i polej je gorącym sosem czekoladowym. Deser z gruszek możesz dodatkowo przyozdobić wiórkami migdałowymi lub posiekanymi orzeszkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation