Kuchnia

ciasta

Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa

Składniki
na porcje dla 5 do 6 osób

500 g mięsa wołowego
2 duże cebule
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
niewielki kawałek selera
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
4 zabki czosnku
1 łyżka papryki czerwonej w proszku
1 łyżeczka kminku mielonego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 liście laurowe
pieprz
sól
2 duże łyżki smalcu
1,4 l wody
3 duże ziemniaki

do podania
świeża natka pietruszki
Wykonanie
wołowinę pokroić na niewielkie kawałki, cebule posiekać, a marchew, korzeń pietruszki i selera obrać i pokroić w kostkę
osobno obrać pomidor, a następnie pokroić go w drobną kostkę wraz z papryką czerwoną, a czosnek drobno posiekać
w garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuścić smalec i podsmażyć na nim przez 10 min. cebulę, marchew, pietruszkę, seler oraz wołowinę
po tym czasie dodać paprykę czerwoną i ostrą w proszku oraz kminek. Na tym etapie nie dodawać wody – przyprawy maja się rozpuścić w smalcu
po chwili lub gdy mięso będzie już dobrze obsmażone, dodać paprykę czerwoną, pomidor i czosnek, a następnie zalać całość 1,4 l wody i dodać liście laurowe
gotować minimum przez 1 godzinę
ziemniaki obrać i pokroić w średnia kostkę
po godzinie (mięso powinno być już prawie miękkie, jeśli nie jest to gotować jeszcze chwilę dłużej), dodać ziemniaki, sól, pieprz i gotować jeszcze 30 min.
zupę podawać posypana sporą ilością, świeżo siekanej natki pietruszki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation